Vill du få hjälp med din beställning?
Ring 010-199 99 00

Spänning och framgångar i KHL

KHL bildades 2008 med hopp om att konkurrera med världens största ishockeyliga, nordamerikanska NHL. Idag är ryska hockeyligan en resursstark och spännande liga med många välkända storspelare i lagen. Följ hela säsongen hos Viasat.

Deltagande lag i ryska hockeyligan

Säsongen 2019/2020 deltar totalt 24 lag i serien. Ryssland bidrar med 19 lag och Finland, Kazakstan, Lettland, Vitryssland och Kina med varsitt lag. Säsongen startade i september och avslutas i februari.

Så spelas KHL

Den ryska hockeyligan är indelad i Western Conference respektive Eastern Conference. I varje konferens spelar totalt 14 lag. Varje konferens är också indelad i två divisioner. I grundserien spelas 54 omgångar och varje lag möts två gånger. Till slutspelet, Gagarin Cup, går åtta lag från varje konferens vidare. Gagarin Cup-slutspelet har samma upplägg som Stanley Cup i NHL. Se KHL på tv så lär du dig snabbt hur serien är uppbyggd.

KHL:s utveckling och framtid

Ända sedan ligan startade för drygt ett årtionde sedan har strävan efter att utöka den funnits. I nuläget deltar 24 lag från totalt 6 länder, men målet är att bredda antalet länder och förstora antalet lag som deltar. Vid starten 2008 var faktiskt både Frölunda HC och Färjestads BK inbjudna att delta i KHL, men båda avstod. Många tror på KHL som den stora konkurrenten till NHL och spår en lysande framtid för serien och de spelare som väljer att lägga hela eller delar av sin karriär där.

Svenskar som spelar KHL-hockey

Hela tjugofem svenskar spelar i KHL under säsongen 2019/2020. Lagkaptenen i Lokomotiv Jaroslavl, Staffan Kronwall, har lång erfarenhet av rysk ishockey. Han har genomfört omkring 400 matcher i den ryska kontinentala hockeyligan hittills. Flera andra svenskar har också briljerat i KHL. Linus Omark spelar vänsterforward i Salavat Julajev Ufa och blev exempelvis bäste svenske poängplockare fyra säsonger i rad nyligen. Andra välkända svenskar i KHL är Magnus Hellberg, Patrik Hersley och David Rundblad.

Vilka vinner KHL 2020?

Flera lag ligger bra till för att kunna utmana toppfavoriterna CSKA Moskva om guldet. Anrika SKA St. Petersburg, förra säsongens vinnare AK Bars Kazan och ombytliga Avangard Omsk har liknande odds för att kamma hem vinsten.

Vi är utmanarna. Vi är KHL.

Säkra ditt sportutbud redan idag!

  • Film, sport eller både och? Välj det tv-paket som passar dig bäst!

  • Kom igång idag med underhållning på alla dina skärmar -Viaplay ingår!

  • Tv-box: 0 kr

  • Kombinera med bredband

Bindningstid och kampanjperiod 24 mån