Logout

Fiber eller 5G – vad är framtidens bredband?

Image

Ett gigantiskt teknikskifte råder i Sverige och fler och fler funktioner i det dagliga livet kräver en snabb internetuppkoppling, både hemma och på språng. Men ska du välja 5G eller fiber?  

I svenska hem ser man en tydlig trend– internetanvändandet ökar drastiskt. Tiden då internet enbart användes för att kolla mailen och sociala medier är för de flesta förbi och utvecklingen av så kallade smarta hem är i full fart. Larm och övervakning, belysning, serie-tittande, recept på surfplattan, ljudanläggning och mer arbete från hemmet är bara några av alla funktioner som kräver internet. För att klara det ökade behovet krävs ett snabbt och stabilt internet.

Mobilt bredband på språng
Genom att titta sig runt på bussen eller på stan så ser man tydligt det stora användandet av internet även när vi rör oss. Mobilt bredband, alltså 4G eller på sikt även 5G, är ovärderligt för de flesta och en självklarhet när vi tecknar mobilabonnemang. Nackdelen är att mobilt bredband är en delad resurs. Det innebär att ju fler som använder sig av nätet, desto lägre hastighet har du tillgång till. Bor du dessutom långt ifrån en mast sänks hastigheten ytterligare och mottagningen kan variera beroende på var du befinner dig i stunden. Mobilt bredband är alltså inte tillförlitligt om du vill ha ett obegränsat, stabilt och snabbt internet i hemmet men är utmärkt när du är på språng.

Fiber vinnaren för hemmet
Fiberlinan går däremot rakt in i huset och är din egen som du inte delar med någon annan. Detta gör att du får den hastighet du faktiskt betalar för. Med fiber kan du surfa obegränsat till en fast månadskostnad utan att kunna nå en maxgräns där surfandet plötsligt blir väldigt långsamt eller dyrt. Det öppna fibernätet som grävs ned i Sverige gör det möjligt för konsumenterna att välja den leverantör av bredband, TV och telefoni som passar dem bäst. Det utmanar i sin tur tjänsteleverantörerna att pressa priserna för att bredband inte ska bli dyrare än nödvändigt. 

Slutsatsen
Mobilt bredband och fiber bör alltså inte ses som konkurrerande utan kompletterande tekniker. Fiber är framtidens bredband för hemmet och 5G när du är på språng.  Att hoppa på fibertåget när alla andra gör det är enligt experter en mycket smart investering för framtiden som sparar dig mycket pengar och energi.

Upptäck Viasats fibererbjudande »

SparaSpara

Nu får svenskarna billigare bredband

Samma kvalité hos leverantörerna gör priset viktigast i bredbandsvalet.
Läs mer

 

Hur snabbt internet behöver du?

Med lite hjälp behöver du inte betala för mer än du faktiskt behöver.
Läs mer

Visste du att...

...Genom att dra in fiber så ökar du värdet på din bostad, ibland med så mycket som 100 000 kr enligt svenska mäklare.

...du dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses nämligen som en avdragsgill förbättringsåtgärd.

...fiber är inte väderkänsligt och håller en jämn hastighet även under åska, kraftiga stormar och regn.

...det gamla ADSL-nätet, eller kopparnätet som det också kallas, avvecklas ständigt och under 2016 och 2017 släcks det ner i ytterligare 29 kommuner i Sverige.

 

Fiberguide

Innan du kan beställa fibertjänster behöver du gå igenom några olika steg, som du kan läsa mer om nedan. När fibern är ansluten kan du välja leverantör.