Vill du få hjälp med din beställning?
Ring 010-199 99 00

Engelska deckare - vi listar sommarens 5 bästa

FILM Sverige älskar brittiska deckare, och särskilt på sommaren. De är lagom svåra och perfekta för avslappnat tittande till kvällskaffet i sommarstugan. Vid sidan av spänningen kan bilder från ett ännu regnigare land ge tröst under kalla dagar.

Har du sträcktittat på säsong 2 av Sherlock och vill ha mer? Eller vill du kanske bara få en efterlängtad dos av mord, vackra omgivningar och rosplanterande gamla damer? Vi har listat fem sommardeckare för alla smaker, från mordiskt cityliv till puttrig landsbygd. Du ser dem på Viasat och Viaplay.

  1. MORD I SINNET (2002–2008) (WIRE IN THE BLOOD)

Britterna – och hela världen – har lärt sig älska den svåre psykologen Tony Hill. Medan han använder sin kunskap för att hjälpa polisen att sätta dit grymma mördare böljar hans egen mentala hälsa fram och tillbaka. Robson Green är extremt trovärdig i huvudrollen från första avsnittet i denna småstadsdeckare från Yorkshire.

  1. THORNE: SLEEPYHEAD (2010)

David Morrissey blev världsberömd som The Governor i The Walking Dead men långt tidigare hade han en respekterad tv-karriär i Storbritannien. Här spelar han Tom Thorne, en trulig polis som får några besvärliga seriemördare på halsen. Vi ser mycket Londonmiljöer medan den grubblande Thorne traskar fram längs gatorna. Tidigare har Viasat visat Thorne: Scaredycat (2010), som nu finns på Viaplay.

  1. KONSTAPEL DAWSON (2013–2015)

Vilken sommar är perfekt utan en historisk engelsk deckare? Här blandas livet på en polisstation i Birmingham på 50-talet med en stadig dos feminism – de åsidosatta kvinnliga polisernas står i centrum. Ett stort brottsfall löper som en röd tråd genom var och en av de tre säsongerna som visas på Viaplay.

  1. TOP BOY (2011–2013)

Trött på välordnat vardagsliv? I Top Boy följer du narkotikabrottslingars sjaskiga vardag i ett Londonghetto snarare än poliserna som jagar dem. Utan moral men med ett fullt spektrum av känslor ser vi Dushane och Sully kämpa sig mot toppen av knarkpyramiden och konsekvenserna av deras handlingar. Har jämförts med The Wire.

  1. MISSING (2009–2010)

Det vackraste landskap England har att erbjuda – trakten kring Dover – visas upp medan vi följer den rediga Mary Jane Croft och hennes grupps sökande efter försvunna personer. Ominöst pianoklink blandas med godmodiga bybor i den här trivsamma eftermiddags-tv-serien.

Text: Martin Genberg. Foto: TT-bildbyrå.