×
Bli kund
Tv-guide

VM-feber i hockeystudion

Vilka är spelarna att hålla ögonen på? Hur kommer Tre Kronor att ta sig upp ur OS-svackan? Och har Danmark en chans att skrälla? Niklas Jihde på Viasat Sport peppar för en mästerskapsbevakning i världsklass.

När Tre Kronor klev av isen efter fiaskot i OS i Pyeongchang tog man samtidigt det första steget mot en chans till revansch. Den fjärde maj börjar nämligen ishockey-VM i Danmark. Landet, som är en förhållandevis liten nation i hockeyvärlden, har de senaste tio åren tagit stora kliv framåt med spelare i bland annat NHL och SHL – och placerar sig nu på hockeykartan som en VM-arrangör att ta på allvar. Niklas Jihde, programledare på Viasat Hockey, konstaterar:

– Trycket som kommer att bli i Herning där, förutom hemmafavoriterna, Kanada, USA och Finland huserar kommer att lyfta mästerskapet till oanade höjder. Att Sverige bara är en bro från hemmaplan gör givetvis Köpenhamn till en blågul stad under mästerskapet i maj.

Jihde, som kommer att sitta i Köpenhamn-studion, ser en rad faktorer som gör VM i Danmark särskilt intressant. För det första är Tre Kronor regerande världsmästare. Uppställningen under OS höll en betydligt lägre nivå – till VM kommer nästan alla lag att ha med betydligt fler stjärnor i sina laguppställningar. För det andra blir det en viktig turnering för förbundskapten Rikard Grönborg och hans stab. Med VM-guldet från i fjol och en otroligt bra relation mellan staben och de svenska NHL-spelarna kan vi lämna det som skedde under OS bakom oss. Och slutligen: Tre Kronor är nästan alltid bra när det är dags för VM – något annat än en medalj är underkänt. Men det är många som slåss om topplaceringarna i år. Niklas Jihde slår fast:

– Kanada är stora favoriter före Tre Kronor, Ryssland och USA. Alla dessa lag kommer att ha några av världens bästa spelare att tillgå. Ta Kanada, som troligtvis kommer att ha världens bästa spelare, Connor McDavid från Edmonton Oilers, med i truppen. Han personifierar den nya unga hockeyn, det är killar som är ordentligt hungriga och som skriker efter guld.

Men hur står sig OS-sensationen Tyskland i det här sällskapet? Och har värdnationen Danmark chans att skrälla i några matcher? Möjligheten för att en rad av de stora namnen i ishockeyvärlden kommer att kunna delta i mästerskapet öppnar upp möjligheten för en verklig hockeyfest.

– Jag längtar efter att se spelare som McDavid, men det är även häftigt att superstjärnan Patrick Kane (Chicago Blackhawks) tackade ja tidigt och det vore kul med spelare som Mathew Barzal (New York Islanders), Jack Eichel (Buffalo Sabres), Oliver Ekman Larsson (Arizona Coyotes) och mycket gärna en Henrik Lundqvist (New York Rangers) i mål för Sverige, säger Jihde.

Personligen är han lycklig över att få förmånen att jobba med VM igen.

– Äntligen! Det känns som att hockey-VM kommer hem nu igen när vi på MTG Sport får styra sändningarna. Det ska bli overkligt trevligt! Jag kommer att sitta i studion i Köpenhamn tillsammans med Suzanne Sjögren och våra grymma experter. Vi lovar att leverera den bästa bevakningen av ett VM någonsin.

Det innebär långt mycket mer än att bara hårdbevaka det svenska landslaget.

– Vi kommer att visa samtliga matcher. Och bjuda på några nya grepp, där vi vill försöka spegla VM-festen för alla – inte bara prata spelsystem och klubbor. Vi kommer även att ha några av Sveriges främsta spelare genom tiderna som experter. Så spänn fast er, vi ses den fjärde maj!

Text: Ola Liljedahl. Foto: Karl Nordlund / Getty Images

FAKTA:

Ishockey-VM spelas 4–20 maj. 16 lag deltar i två olika grupper:

• Grupp A:

Frankrike, Vitryssland, Sverige, Ryssland, Tjeckien, Slovakien, Schweiz, Österrike

• Grupp B:

Danmark, Norge, Finland, Kanada, USA, Lettland, Tyskland, Sydkorea

Copyright © Viasat AB 2018