×
Bli kund
Tv-guide

Game, set, match!

Filmen Borg handlar om en tid när två män förändrade hela tennissporten – en hyllning till två ännu levande legender som inte räds att säga vad de tycker.

Den kylige Borg och den hetlevrade McEnroe, det är redan från början en dynamik som gjord för Hollywood – eller antikens Grekland för den delen. Men medan de båda tennisspelarna hade fullt upp med att stångas med varandra förde de hela sporten framåt. Filmen Borg porträtterar den svenska stjärnan Björn Borgs resa till toppen av tennisvärlden, från en garageport i Södertälje till den absoluta världseliten. Rivaliteten mellan honom och amerikanen John McEnroe fyllde läktarna och bjöd på uppvisningar som än i dag framkallar nostalgiska leenden hos åskådarna som var på plats – eller satt bänkade hemma i tv-soffan. Filmens stora höjdpunkt utspelar sig under Wimbledon-finalen 1980. Borg ska försöka ro hem sin femte titel och McEnroe, som i motsats till storstjärnan är allt annat än populär och väldigt nervös inför att möta sin stora idol, har bestämt sig för att sticka hål på den svenske guldgossens framgångssaga.

Att porträttera en annan människa är i de allra flesta fall huvuduppdraget för en skådespelare, men att porträttera en ännu levande legend som dessutom är världsbäst på en teknisk sport som tennis är en annan femma. De båda huvudrollsinnehavarna Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf sattes därför i en stenhård tennisträning redan sex månader innan inspelningen började och inför varje scen lärde de sig matcherna som ett slags koreografi. Allt för att slutresultatet skulle bli så verklighetstroget som möjligt.

– Inspelningen var jättetuff och jag skadade foten halvvägs igenom. Men på en mer intim och personlig nivå är pressen att spela en verklig person tuffare, det jagade mig i mina drömmar. Särskilt som den jag spelar är väldigt oblyg när det kommer till att säga sin mening, sa Shia LaBeouf i en intervju.

Faktum är att Shia LaBeouf tog sin roll som McEnroe på så stort allvar att han i efterhand kallade rollen för sin personliga ”anger management”. Han hörde själv av sig till produktionen och bad att få spela McEnroe, som han länge identifierat sig med, så snart han hörde talas om manuset. I en intervju med Variety sa han att han grät när han läste det första gången.

– Jag har alltid velat spela honom, han är så färgstark och intressant. Här är en kille som kan destillera sina neuroser och använda sig av dem. Det var väldigt tilltalande för mig. Och jag tyckte att manuset, regissören och medspelarna var briljanta, förklarade han.

Och han hade rätt. John McEnroe hade inga problem att säga sin mening om filmen efter att den haft premiär, och han sparade inte på krutet.

– Jag önskar att jag kunde säga att det är en bra film, men det tycker jag inte. Tyvärr. De hittade på grejer i filmen, massor av grejer. Om de nu ville få mig att framstå som galen så hade de kunnat komma på några bättre exempel. Riktiga exempel, förklarade han för pressen.

Men deras kroniskt delade uppfattningar gäller även filmatiseringen av deras karriärer, Björn Borg sa nämligen att han var nöjd med filmen.

– Det är väldigt svårt att gå in och spela mig, det är komplicerat, men jag tycker att Sverrir gjorde det otroligt bra. Han är skrämmande lik mig när jag var i den åldern. Och jag tycker att de gjorde tennisscenerna väldigt bra, vilket är svårt att lyckas med – vi tennisspelare ser efter ett slag om de spelar bra eller inte, sa han efter premiären.

Den övriga rollistan skäms inte heller för sig, den är fylld av svenska stornamn som Tuva Novotny, Stellan Skarsgård och Björn Granath. Men rollen som den unge Björn Borg kan vara den med högst stjärnstatus, den spelas nämligen av tennislegendens son Leo Borg. Som sina genetiska fördelar till trots säger sig ha varit chockad över att få rollen.

Copyright © Viasat AB 2018