Logout

Årets största sportfest

Image

Det är det största idrottseventet i USA, och efter 51 år lyckas Super Bowl fortfarande överraska varje gång. Om det så är med spelet, halvtidsshowen – eller maten.

Efter Thanksgiving är Super Bowl den dag då det äts mest mat i USA. Det säger det mesta. Ett av världens största idrottsevenemang är nämligen så mycket mer än bara sport. 

Det är faktiskt fler amerikaner som ser på någon del av Super Bowl-matchen på tv än som röstar i presidentvalet. Uppåt 120 miljoner amerikanska tittare förväntas bänka sig den 5 februari för att rikta blickarna mot NRG Stadium i Houston, Texas, för att se Super Bowl LI, den 51:a i ordningen.

NFL jobbar sedan Roger Goodell tog över rodret 2006 aktivt för att sprida intresset för sporten världen över – och som en effekt av det är Super Bowl numera en tv-tradition även i Sverige.

I samma veva som Super Bowl infördes 1967 klev amerikansk fotboll förbi baseboll som den populäraste sporten i USA. Två konkurrerande ligor, AFL och NFL, slogs just då samman till det NFL vi känner i dag, uppdelat i två konferenser. Lagen från AFL blev grunden i American Football Conference och de dåvarande NFL-lagen bildade stommen i National Football Conference.

Att låta vinnarna från respektive konferens mötas i en final blev ett riktigt genidrag. Tv:s storhetstid hade just börjat och Super Bowl blev perfekt tv-underhållning. 26 gånger har vinnaren av NFC vunnit mot vinnaren av AFC, som har vunnit 24 gånger.

Många städer slåss alltid om arrangemanget och NFL:s enda krav är att det ska vara en stad där det antingen finns ett NFL-lag eller ett collegelag med ett extremt publikintresse. Publikrekordet sattes just på en collegearena, 1980. Till Rose Bowl Arena i Pasadena, Kalifornien (där normalt UCLA Bruins spelar), kom 103 985 åskådare för att se Pittsburgh Steelers slå Los Angeles Rams i Super Bowl XIV. NFL-säsongen sträcker sig över ett årsskifte så för att undgå förvirring används romerska siffror i stället för årtal.

Många rankar finalen 1979, då Pittsburgh Steelers slog Dallas Cowboys med 35–31, som den bästa finalen någonsin. Andra pratar gärna om slutminuten i finalen 2008, när New York Giants quarterback Eli Manning slet sig loss från tre av New England Patriots spelare och kastade en lång passning mot David Tyree, som hoppade, hårt attackerad, och fångade bollen med två händer. Sedan tappade han greppet med ena handen … och lyckades mirakulöst nog trycka fast bollen mot sin egen hjälm och därmed se till att matchen vände i de allra sista sekunderna. The Helmet Catch är ett begrepp sedan dess.

Några korta fakta värda att känna till:

  • Green Bay Packers från Wisconsin vann första upplagan 1967.
  • Flest gånger har Pittsburg Steelers vunnit med sina sex titlar. San Francisco 49ers och Dallas Cowboys har fem titlar var.
  • Just San Francisco 49ers, ledda av legenden Joe Montana, krossade 1990 Denver Broncos med 55–10, vilket är den största segern i historien.
  • Under Super Bowl XXVII vintern 1993 flög Michael Jackson upp genom en lucka i scengolvet för att stå blickstilla i en minut medan publikens jubel bara steg och steg. Där och då förvandlades pausunderhållningen till artistvärldens största hedersuppdrag. Den som vill göra reklam under Super Bowl får hosta upp ungefär 5 miljoner dollar för 30 sekunder, enligt ekonomimagasinet Fortune.
  • Förra året vann Denver Broncos mot Carolina Panthers. Lady Gaga sjöng nationalsången och i pausen uppträdde Coldplay, Beyoncé och Bruno Mars.

Maten? Jo tack. Den slank ner. 1,3 miljarder chicken wings sköljdes enligt matbranschens beräkningar ner med 1,2 miljarder liter öl under dagen. Sverige inte medräknat.

Text: Ola Liljedahl. Foto: Getty Images.

Se NFL Super Bowl 5/2 kl. 23.30 på TV3 eller på Viaplay >
Se den prisbelönta dokumentärserien Hard Knocks på Viaplay >
Missa inte filmen Concussion med Will Smith som rättsläkare som reder ut märkligheter i NFL. Premiär kl. 21.00 5/2 på Viasat Premiere >

Beställ nu - upplev allt fritt i 3 mån

Den totala avtalstiden är 24 månader. 3 frimånader och därefter en bindningstid på 21 månader.