Logout

Claes Andersson

Claes Andersson, kommentator på Viasat Fotboll

Hur ser din bakgrund ut?
Jag kom till TV3/Viasat i januari 2001 och då hade jag dessförinnan jobbat i lite över två år på Strix Produktionsbolag och bland annat jobbat med Expedition Robinson, På Rymmen och Friends på turné. Började som redaktör för Champions League och reporter på TV3 Sport som på den tiden hade dagliga sportnyheter och efter några år i de rollerna började jag att kommentera och har gjort det nu sedan 2005. Under åren här har jag haft nöjet att jobba med bla ishockey-VM, Champions League, Americas Cup, Premier League, Serie A, La Liga, landslaget, Allsvenskan, KHL, NHL, OS, boxning och UFC. Innan jag började inom TV så jobbade jag som verkstadsplåtslagare i sex år, sen har jag jobbat på kansli, monterat motorsågar på Huskvarna Vapen och varit bartender i London (usel).

Vad är det roligaste/konstigaste som hänt i direktsändning?
Under finalen i ishockey-VM i Riga 2006 mellan Tre Kronor och Tjeckien så jobbade jag som rinkreporter och gjorde intervjuer under periodpauserna och rapporterade in till bussen om det hände något under spelets gång. Den dagen så öste regnet ner och det visade sig att det läckte in vatten i OB-bussarna som stod parkerade utanför och när det bara var minuter kvar av matchen så blev det kortslutning och allt ljud dog och den enda ljudkällan som fanns för hela produktionen, inklusive världsfeeden, var min intervjumikrofon. Så det var minst sagt lite nervöst på slutet och alla var på mig att jag inte fick säga nåt i mikrofonen och när den svenska nationalsången spelades efter att Tre Kronor spelat hem guldet fick jag stå och rikta micken ut mot högtalarna så gott jag kunde för att ljudet skulle nå ut till tittarna. Bara någon minut efter vi gått av sändningen så rasade allt ljud ihop så där var det några nerviga minuter för alla inblandade

Vad är ditt bästa Viasat-minne?
Mitt första reportage som jag gjorde för TV3 Sport är något jag aldrig glömmer av flera skäl. Dels var det fantastiskt roligt att få åka ut och göra sitt eget reportage med allt vad det innerbär med planering hur det ska se ut, vilka frågor som skulle ställas och hur det skulle redigeras ihop.  Att det sedan skulle handla om segelflyg gjorde det inte mindre nervöst, så inte nog med att det pirrade lite i magen innan, så blev det inte bättre när jag fick åka med upp och göra loopar och störtdykningar ner för en lågsniff med ett plan utan motorer…

Vilken intervju/kommentering/sändning är du mest nöjd med?
Oj, riktigt nöjd tror jag aldrig att jag kommer bli och matcherna kommer och går i så rask takt att de går in lite i varandra så där har jag ingen som sticket ut, men en av de häftigaste upplevelserna var när jag och Glenn Strömberg var i Rom och kommenterade Roma-Inter och det var första gången på 10 år som det var fullt på Olimpico och mitt under matchen så ställde sig 70.000 upp och hoppade, då gungade det där inne kan jag lova. Sen att Glenn ”sjöng” med under "Roma Roma Roma" får vi också se som en upplevelse i sig.

Jag minns också ett par intervjuer lite extra och de som poppar upp så här på studs är när jag intervjuade Thomas Wassberg under vinter-OS och han skulle berätta hur han såg på längdlandslagets insats under OS och började gråta då han var så glad och stolt över att några av tjejerna från hans klubb Åsarna IK som han hade följt sen de var små hade varit med och vunnit guld i Sotji. Det var både oväntat, men framförallt väldigt berörande och det säger så mycket om hur Thomas Wassberg är som person och hur han verkligen värdesätter andras framgång.

Sedan har det varit ett par intervjuer där det istället har kommit tårar av skratt och intervjun med Tobias Sana när han spelade i Ajax kommer jag aldrig glömma. Han höll låda och fotografen skrattade så mycket att kameran skakade. Även Åge Hareide har en skön personlighet och är sagolikt bra på att berätta historier och bjöd på ett par härliga garv under intervjuerna med honom under Malmö FF:s Champions League resa för något år sen.

Har du blivit ”starstruck” när du intervjuat/träffat en stor stjärna någon gång?
Allt efter som åren gått så har man väl blivit rätt luttrad vad det gäller att träffa och intervjua storstjärnor, men när Zlatan Ibrahimovic spelade i Ajax var jag där ganska ofta för intervjuer och en dag fick jag chansen att ställa ett par frågor till min barndomsidol Marco Van Basten och då kan jag erkänna att det var riktigt nervöst och jag tror nog till och med att man kan se att handen skakar lite när jag håller i micken. Sedan var det riktigt stort att få intervjua Igor Larionov, Sergei Makarov och Slava Fetisov under ishockey-VM 2007.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Måste säga att ha fått möjligheten att träffa och jobba med så många härliga människor och personligheter. Jag verkligen älskar att komma in på redaktionen ett par timmar innan jag ska kommentera en match och gå runt och snacka och hänga med alla som är inne och jobbar. Allt från teknikerna inne på MCR, redaktionen, gänget på viasatsport.se, de andra kommentatorerna och gänget som ska ratta studiosändningarna. Brukar bjudas på många härliga skratt och en del tuffa pingismatcher också. Sen är det inte mycket som slår känslan när man hör nedräkningen inför en sändning och pulsen går upp!