Logout

Henrik Strömblad

Henrik Strömblad, kommentator på Viasat Fotboll

Hur ser din bakgrund ut?
Jag har arbetat som sportjournalist sedan inledningen av 1990-talet. På NENT Sport började jag 1996 och har bland annat varit med om att starta två olika sportkanaler. Jag har en aktiv bakgrund som fotbollspelare i Brommapojkarna och arbetade under fyra år i slutet av 1980-talet som reseledare åt Vingresor och Club 33.

Vad är det roligaste/konstigaste som hänt i direktsändning? 
Direktsändning är "här och nu" utan skyddsnät vilket gör det impulsivt och det uppstår fullt av situationer där du måste vara beredd att improvisera. Jag har haft förmånen att vara med om flera dramatiska avslutningar och vändningar i matcher. När Liverpool vände 0-3 mot Milan i Champions League-finalen i Istanbul 2005 är alltid ett starkt minne för mig. Det var min första Champions League-final som kommentator.

Vad är ditt bästa Viasat-minne?
Att få arbeta med två olympiska spel på plats. I vinter-OS i Sotji med alpint och i sommar-OS i Rio med fotbollen. Vi visade att det finns andra än SVT som kan sända ett OS i svensk television på ett starkt och innehållsrikt sätt.

Vilken intervju/kommentering/sändning är du mest nöjd med?
Den "perfekta matchen" har jag nog aldrig kommenterat ännu. Det är ett bra mål att sträva efter. Men en match som sitter väldigt starkt i minnet är när jag och Glenn Strömberg "gick bananas" när Manchester City säkrade ligaguldet 2012 med två mål på tilläggstid hemma mot Quenns Park Rangers. Har visst blivit en klassiker på Youtube också.

Har du blivit ”starstruck” när du intervjuat/träffat en stor stjärna någon gång?
Nja, du måste alltid hålla en professionell nivå vid en intervju. Men visst var det häftigt när i princip hela pressläktaren reste sig när Diego Maradona satte sig i närheten av oss för att kommentera en Champions Leaguefinal för argentinsk TV. Es siempre un Diego en el futbol. :-)

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få arbeta med sitt största intresse och att resa runt till de stora matcherna på de stora arenorna. Fotbollen kan skänka så mycket glädje och starka känslor till människor över hela världen. Att vara en del av den och förmedla det till våra tittare är ett utmanade och krävande men också härligt arbete.