Logout

Johan Ryström

Viasat golf Johan Ryberg

Johan Ryström, kommentator på Viasat Golf

Hur ser din bakgrund ut?
Har spelat golf i 45 år! Landslag EM och VM, College i USA och sedan proffs sedan 1987, Europatouren i 15 år med World Cup som nybliven pro 87. Som bäst 2:a tre gånger på Europatouren, en av få som gått på 60 slag i Europa. Blev skadad 2001 (tennisarmbåge) och slutade tävlingsspela 2003.

Vad är det roligaste/konstigaste som hänt i direktsändning?
Bästa och roligaste minnet är nog Ryder Cup 2016 trots att Europa förlorade. Vi gick omkring på banan och tyckte att det var den längsta och tuffaste banan vi sett och ändå presterade spelarna makalös golf. Tycker det händer konstiga saker i sändningarna hela tiden, kommer inte på något som sticker ut just nu.

Vad är ditt bästa Viasat-minne?
Lättaste frågan, tyvärr var jag inte på plats då, men satt klistrad framför TV:n. Stensons vinst i British Open var så makalös och det kommer att bli en klassiker som kommer att visas i flera årtionden.

Vilken intervju/kommentering/sändning är du mest nöjd med?
Svåraste frågan! :) Vissa dagar är man nöjd med dagen och andra dagar tycker du själv att sändningen gick dåligt. Mycket beror på själva tävlingen och produktionen. Det svåra är att sitta själv i 6-7 timmar utan att repetera saker för många gånger. Du ska ha koll på vad som händer på TV och även datorn och såklart de svenska resultaten. Är det spännande så är det lättare att komma på saker att säga och berätta. Som gammal spelare vet jag vad spelarna vill göra för det mesta, och hur svårt just detta slaget är under press.

Har du blivit "starstruck" när du intervjuat/träffat en stor stjärna någon gång?
Har inte intervjuat någon spelare, kanske är tur det. :) Men jag har spelat med några som jag sett upp till: Ballesteros, Faldo, Fred Couples, Langer, Craig Stadler med flera. Nervöst i början men det släpper efter ett tag, Seve och Faldo var ju inte direkt roliga att spela med. Sa aldrig bra slag utan gick bara för sig själva. Spelade med Nick Faldo två gånger, han sa exakt samma saker bägge gångerna. Han sa hello på 1:an och thank you på 18:e.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag älskar att titta på bra golf och att spela golf själv, så det är det perfekta jobbet för mig. Försöker att förklara varför och ibland hur spelarna gör vissa saker. Det ser ofta enkelt ut när de bästa gör saker, då vill jag gärna försöka förklara HUR de gör. Och DET är inte det lättaste.