Logout

Ola Andersson

Ola Andersson, expert på Viasat Fotboll

Hur ser din bakgrund ut? (Inom branschen, sporten och eventuella andra karriärer)
Moderklubb: Bälinge IF. Fotbollsspelare på elitnivå: BP, Sirius, AIK. SM-guld 1998, 2 vinster i Svenska cupen, CL-spel 1999. 2 A-landskamper.
Sportchef AIK 2006-2009. Klubbchef/vd Sirius 2013-2016.
Författare: Så Funkar Fotboll.
Grundare och delägare av Sweden Football Institute. 

Vad är det roligaste/konstigaste som hänt i direktsändning?
Vi skulle göra en landskamp på Råsunda, Sverige-Danmark. En stor sändning. Ola Wenström och jag skulle vara i studion vid sidlinjen. Som alltid har man sina förberedelser innan med bland annat möten, smink, mat, toabesök med mera. Ola försvann in i läktaren cirka 10 minuter innan för att komplettera det sista. Men han kommer inte tillbaka till sändningen börjar. Det har hänt något. Där står jag som expert i studion och får ångest över att JAG kanske måste sätta igång sändningen, hälsa TV-tittarna välkomna som programledare. Det visar sig att Ola har blivit stoppad av säkerhetsvakterna som inte känner igen honom och han kommer inte ut i tid till studion vid sidlinjen… Som tur är finns den rutinerade Henrik Strömblad på kommentatorsplats och tar hand om introt i några minuter. Sen kommer Ola tillbaka och allt rullar på. Puh….

Vad är ditt bästa Viasat-minne?
Har massor av bra Viasat-minnen. Ett av dem är direktsändningarna med MFF i Champions League. Det är stort att få vara på plats och medverka i en direktsändning när ett svenskt klubblag är med i den största och finaste klubblagsturneringen.  

Vilken intervju/kommentering/sändning är du mest nöjd med? 
Svårt att säga. Det får betraktaren avgöra. Kanske någon av UCL-finalerna. Stora matcher med många bra spelare och stora TV-produktioner. 

Har du blivit ”starstruck” när du intervjuat/träffat en stor stjärna någon gång?
Nej, inte direkt starstruck. Men det var roligt när jag fick ”leka reporter” på en Barcelona-träning på Nou Camp och ställde några frågor till Xavi inför en UCL-match, där jag visste att vi spelat mot varandra 1999, men det hade Xavi förmodligen glömt bort.  

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få jobba i den bästa miljön - fotboll, med massor av grymt duktiga kollegor, både framför och bakom kameran.