Logout

Robert Tennisberg

Robert Tennisberg, programledare/kommentator på Viasat Fotboll och Viasat Hockey

Hur ser din bakgrund ut?
Efter gymnasiestudier och värnplikt gick jag den tvååriga radiolinjen på Kaggeholms Folkhögskola på Ekerö utanför Stockholm. Under den tiden gjorde jag min praktik på Radiosporten. Efter examen 1996 lyckades jag få ett sommarjobb där, vilket ledde till en fast anställning den hösten. Jag flyttade till Örebro och jobbade åt Radiosporten därifrån under drygt tre år. Sedan var jag i Västerås ett år innan jag fick en tjänst i Stockholm 2001. Jag var kvar där till 2012, så totalt blev det 16 händelserika och roliga år på Radiosporten innan jag tog steget att bli frilans. Radio byttes till TV. 2013 jobbade jag åt TV4-gruppen och en del produktionsbolag. Hösten 2013 fick jag ett erbjudande om att börja jobba åt Viasat, vilket jag har fortsatt att göra till dags dato. Något jag trivs väldigt bra med. Jag har varit sportjournalist i hela mitt yrkesverksamma liv, även om jag breddat mig lite de senaste åren och också gör jobb som moderator och konferencier.

Vad är det roligaste/konstigaste som hänt i direktsändning?
Det har hänt massor med roliga och ibland lite konstiga saker i direktsändning under min radio- och TV-karriär. Jag minns ingen särskilt dråplig och rolig händelse mer än någon annan, men det kändes både jobbigt och konstigt att kommentera OS-linjeloppet på cykel i Rio de Janeiro när den ledande holländskan van Vleuten kraschade. Emma Johansson jagade ju medalj, samtidigt som vi befarade det värsta för holländskan. Det var speciellt, och är ett av de svårare uppdragen i min yrkeskarriär. Tack och lov gick det ju bra med van Vleuten, och Johansson fixade ett silver. Efteråt kändes det som om jag suttit i en torktumlare.

Vad är ditt bästa Viasat-minne?
Att få vara en del i gänget under våra satsningar i samband med de olympiska spelen måste jag sätta högst. Både Sotji 2014 (där jag kommenterade ishockey) och Rio de Janeiro 2016 (där jag kommenterade cykel och friidrott) är upplevelser jag aldrig kommer att glömma. Dessutom att vi lyckades så bra. Från utgångsläget, att många människor var tveksamma till om vi skulle klara av dessa uppdrag, till att vi motbevisade alla tvivlare och fick välförtjänt beröm för våra sändningar. Personligen var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse att få kommentera OS-friidrotten i TV, inte minst nu när Usain Bolt svarade för en sprakande avskedsföreställning.

Vilken intervju/kommentering/sändning är du mest nöjd med?
OS-linjeloppet på cykel, som jag beskrev ovan, ligger nära till hands eftersom jag fick bra respons från en hel del människor som sett sändningen. Jag är också nöjd med hur jag och mina kollegor lyckades guida TV-tittarna genom invigningen och avslutningen av OS i Rio. Det är ju speciella tillställningar, som pendlar mellan fart, fantasi och praktfullhet till att vara segdragna och händelsefattiga. Jag tror att vi löste det. Carolina Klüft, som var med då, har jag ju intervjuat många gånger tidigare. Jag fick t. ex. prata med henne, som enda journalist, när hon hade skadat sitt lår svårt 2009. Det var känslosamt, men också ärofyllt. Men generellt sett är jag, och jag tror att jag talar för de flesta av mina kollegor, sällan överdrivet nöjd med en sändning. Man kan alltid göra det lite bättre, och strävan måste hela tiden vara att göra den perfekta sändningen. Det kommer nog aldrig att hända, men om man tappar den ambitionen kan man nog lika gärna byta jobb.

Har du blivit "starstruck" när du intervjuat/träffat en stor stjärna någon gång?
Redan när jag var yngre, och samlade autografer, insåg jag att även stora idrottsstjärnor är människor. Så jag tror inte att jag har varit "starstruck" i ordets bemärkelse. Däremot har det ju funnits tillfällen då jag har varit extra nöjd med att få till en egen intervju. T. ex. med Zlatan Ibrahimovic vid ett flertal tillfällen under hans landslagskarriär, med löparna Michael Johnson och Usain Bolt efter ett par av deras världsrekordlopp, och med Sidney Crosby efter att han avgjort OS-finalerna i ishockey både 2010 och 2014. Min häftigaste intervju som jag har gjort med en Viasat-mikrofon i handen var nog med en leende Jürgen Klopp, efter att Liverpool besegrat Manchester City på Anfield 2016. Klopp är en skön typ, som kryddar fotbollen - och våra sändningar - med sin personlighet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är att "vardagen" aldrig är tråkig. Jag har förmånen att få jobba med någonting som jag älskar, något jag har som ett stort intresse, och som många andra garanterat skulle vilja göra. Jag tänker på det ganska ofta. Det är klart att alla matcher och tävlingar inte är lika roliga, men lägstanivån är väldigt hög då jag som oftast kommenterar eller programleder fotboll och ishockey från världens bästa ligor. En ynnest.